TR | EN
Eskişehir Gastronomisine Bilimsel Katkı: “Midas” Yemeğinin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
15.05.2025
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından, kadim geçmişe sahip Eskişehirimizin, binlerce yıllık gastronomi mirasını gün yüzüne çıkarmak ve kültürel sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla geliştirilen “Midas” adlı özgün yemek, kamuoyuna tanıtıldı. Frig medeniyetine ait arkeolojik bulgular temel alınarak, tarihsel kaynaklar ve bilimsel yöntemler ışığında gerçekleştirilen çalışmalar ile geliştirilen Midas yemeği, Gordion Antik Kenti yakınlarında yer alan Midas Tümülüsü’nde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntulardan hareketle oluşturuldu. Frig dönemine özgü beslenme pratiklerini yansıtan kuzu eti, keçi eti, buğday, nohut, mercimek, keçi peyniri, ekmek ve rezene gibi bileşenlerle yeniden yorumlandı. Yemek formülasyonu, duyusal analiz teknikleri çerçevesinde sektör profesyonelleri, şefler, turizm paydaşları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen çok aşamalı bir değerlendirme süreci sonunda son halini aldı.

Turizm Fakültesinde gerçekleştirilen tanıtım yemeğine Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Emine Gümüşsoy, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Emir, Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğr. Gör. Dr. Emrah Yıldız, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Anadolu Ajansı Temsilcileri, SKAL Derneği Eskişehir Başkanı Hakkı Gök, TÜRSAB Eskişehir Bölge Temsil Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Karaer, Metro Market Eskişehir İşletme Müdürü Uğur Ak, Metro Market Eskişehir Saha Müşteri Yöneticisi Barkın Öndikmen, Gastro 26 Mutfak Akademisi kurucu şefi Mutlu Güngör ve Eskişehir Big Chefs Mutfak Koordinatörü Şef Ziya DEMİR katıldı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Ebediyete İntikal Etmiş Türk Büyükleri ve Aziz Şehitlerimiz Anısına bir dakikalık Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan tanıtım etkinliğinde Eskişehir Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY Beyefendinin mesajının okunmasının ardından ilk olarak Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rahman Temizkan tarafından "MİDAS" yemeğinin bilimsel geliştirme sürecine ilişkin kapsamlı bir sunum yapıldı. 

Daha sonra ise Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadet Pınar Temizkan, Midas yemeğinin tarihsel ve kültürel bağlamını değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi.

Dekanımızın konuşmasının ardından, Eskişehir Vali Yardımcısı Sayın Oğuz Şenlik Beyefendi, Eskişehir'in Gastronomi turizmi potansiyeli ve gerçekleştirilen etkinliğin kent ve sektör için önemini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların bitiminde “MİDAS” isimli özgün yemeğin geliştirilmesine ve tanıtımına destek verenlere teşekkür belgesi takdim edildi. 

Etkinliğin ikinci aşamasında ise Turizm Fakültesi Ziyafet Salonunda hazırlanan özel sofrada, geliştirilen  Midas yemeği takdim edildi.

 

Bu özel organizasyon, yerel gastronomik değerlerin yeniden keşfedilmesine ve Eskişehir’in mutfak mirasının tanıtımına yönelik önemli bir akademi-sektör iş birliği örneği olarak değerlendirildi. 

Söz konusu girişimin, Eskişehir’in gastronomi kimliğine nitelikli bir katkı sunması ve kentin gastronomi turizmi potansiyelini güçlendirmesi beklenmektedir.

Bu bağlamda, “Midas” yemeği, hem tarihsel bir beslenme pratiğinin çağdaş bir yorumu olarak hem de sürdürülebilir gastronomi politikalarına model teşkil edecek bir uygulama olarak önem arz etmektedir.

Çok yakında Eskişehir'de önde gelen yiyecek içecek işletmelerinde MİDAS Yemeği ve eşlikçi yiyecekler menüde yer alacak ve Eskişehir'imize orta vadede marka olacak bir yemek kazandırılacaktır.